نشست خبری ریاست سازمان حج وزیارت کشور
- 29 مهر 1393
- 08:25
- 0 دیدگاه
- 1232 بازدید
-
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان حج و زیارت، سعید اوحدی صبح امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه با اشاره به ویژگیهای حج امسال اظهار داشت: یکی از مهمترین ویژگیهای حج امسال روان بودن عملیات بود و بیش از 92 درصد برنامههای سازمان حج و زیارت اجرایی شد.
وی با بیان اینکه آماده بودن همه امکانات یکی دیگر از ویژگیهای حج امسال بود، تصریح کرد: تاکنون 3 دعای کمیل برگزار کردیم که این هفته نیز در مدینه دعای کمیل چهارم برگزار میشود. همچنین جلساتی با وزیر حج عربستان و امیر مدینه داشتیم که باعث شد رفتار سعودیها نسبت به سنوات گذشته با احترامتر باشد.
اوحدی ادامه داد: مراسم برائت از مشرکین بسیار باشکوه برگزار و دعای عرفه نیز به دلیل استقبال زائران یک ساعت زودتر از زمان مقرر برگزار شد.
رئیس سازمان حج و زیارت با بیان اینکه 64 هزار زائر در قالب 451 کاروان از 19 ایستگاه پروازی به حج مشرف شدند، تصریح کرد: سال گذشته فقط زائران ایستگاه پروازی تهران می توانستند مدینه قبل یا بعد بودن را انتخاب کنند اما امسال در راستای توزیع عادلانه خدمات میان زائران این امکان برای زائران حج تمتع 15 استان فراهم شد.
وی اضافه کرد: تلاش کردیم دوره اقامت در مدینه را از 7 روز افزایش دهیم لذا 43 درصد زائران از 7 تا 9 روز و بعضا 10 روز در مدینه ماندند که این اقدام موجب رضایت مندی زائران شد. همچنین امروز زائری در مکه نداریم و در حال حاضر 13 هزار و 500 نفر از زائران ما در مدینه حضور دارند که به تدریج تا یکشنبه هفته آینده به میهن اسلامی باز می گردند.
اوحدی یادآور شد: تا امروز معدل تاخیر پروازهای ما 17 دقیقه بود که نشان از خدمات خوب شرکت هواپیمایی داشت و امسال اولین سالی بود که از فرودگاه امام زائران به حج مشرف شدند که این انتقال بسیار کار سنگینی بود. امروز حتی یک مورد هم نداریم که ساک و بار زائری در عربستان مانده باشد.
رئیس سازمان حج و زیارت با بیان اینکه در حوزه حمل و نقل زمینی در عربستان 3 بخش وجود داشت که یکی از آنها حمل و نقل درونشهری ما بود، گفت: معدود کشوری مثل ما در طول 24 ساعت زائران خود رابه کمک 250 اتوبوس از درب هتلها به مسجدالحرام میبردند و در این نوع تردد 95 هزار تردد داشتیم.
وی اضافه کرد: حمل و نقل بینشهری از مسیرهایی مانند مسجد شجره به مکه نیز جزء اقدامات ما بود که 790 دستگاه اتوبوس در این زمینه فعال بودند و 970 هزار کیلومتر مسافت بدون حتی یک مورد حادثه به لطف خدا انتقال صورت گرفت. از مشکلات سال گذشته گمشدن اتوبوسها بخصوص در مسیر مسجد جحفه بود که امسال خوشبختانه با توزیع نقشه مسیر میان مدیران راهنما و رانندگان هیچ موردی در این زمینه نداشتیم.
اوحدی گفت: در حوزه عملیات نقل ترددی، در ایام تشریق زمانی که 2 میلیون زائر همزمان باید از مکه به عرفات و منا بروند این انتقال انجام شد و 64 هزار زائر از ساعت 2 بعد از ظهر انتقال یافتند که ساعت 9:30 شب همه در عرفات بودند و 1020 دستگاه اتوبوس کار این حمل و نقل را انجام دادند.
رئیس سازمان حج و زیارت یادآور شد: در برنامه نرمافزاری نقل ترددی براساس آن از هر هتلی که اتوبوسی خارج میشد به صورت آنلاین میدانستیم که چقدر زائر از چه هتلهایی حرکت کرده است و چه تعداد زائر در عرفات و یا مکانهای دیگر داریم و چنانچه اتوبوسی گم میشد، بدین طریق مطلع می شدیم و میتوانستیم اتوبوس جایگزین قرار دهیم.
وی با بیان اینکه حوزه تغذیه و تدارکات ما امسال برای اولین سال صددرصد به صورت متمرکز انجام شد و در سال های گذشته بخشی از وقت مدیران به خرید مایحتاج کاروانها صرف میشد، ادامه داد: کیفیت یکسان تدارکات و تنوع غذایی موجب شد که 97 درصد زائران از وضعیت تغذیه و تدارکات رضایت داشته باشند همچنین سال گذشته 21 قلم کالای تدارکاتی از ایران به عربستان بردیم که بدین ترتیب امسال تعداد آن را به 61 قلم که 50 درصد کالای مورد نیاز زائران را تشکیل میداد افزایش دادیم.
اوحدی با اشاره به خدمات مرکز پزشکی حج و زیارت نیز ضمن تشکر از وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی و جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران گفت: 130 مطب در مجموع 84 هتل در مکه و مدینه - 58 هتل در مکه و 26 هتل در مدینه - فعال بودند. همچنین 110 تن دارو را قبل از موسم حج به عربستان منتقل کردیم. امسال همچنین با توجه به اینکه 52 درصد زائران ما خانم بودند 60 پزشک زن متخصص و فوق تخصص را به عربستان اعزام کردیم و 47 مطب مخصوص خانمها برای زائران در عربستان برپا شد.
رئیس سازمان حج و زیارت ادامه داد: به دلیل نوع تغذیه و تدارکات و نوع خدمات پزشکی، 91 درصد زائران از این حوزه رضایت داشتند و در مجموع این اقدامات باعث شد تا 40 درصد فوتیهای ما نسبت به سال قبل کاهش یابد و تعداد مراجعات زائران به مرکز درمانی مرکز پزشکی حج و زیارت نیز 40 درصد کاهش یابد. در مجموع 14 فوتی داشتیم که 12 نفر به علت مشکل قلبی و 2 نفر به علت مشکل ریوی فوت کردند که 8 نفر از آنها خانم بودند و یک بانوی 41 ساله ایرانی در قبرستان ابوطالب در نزدیکی قبر حضرت خدیجه(س) دفن شد.
وی با بیان اینکه کوچکترین زائر ما 9 ساله از اصفهان و مسنترین آنها بانوی 111 ساله از گلستان بود، گفت: از آنجایی که بدلیل طرح توسعه مسجدالحرام بین ایستگاه اتوبوس تا مسجد 800 متر فاصله بود که در برخی مسیرها شیب تندی نیز داشت ، امسال برای اولین بار به پیشنهاد ستاد عملیات سازمان حج و با هاهنگی طرف سعودی ، 65 ویلچر برای جابجایی زائران ناتوان و مسن قرار دادیم که 4500 مورد انتقال زائر به کمک ویلچر داشتیم که البته در این میان به برخی زائران ناتوان دیگر کشورها نیز خدماتی ارائه شد.
اوحدی ادامه داد: امسال همچنین 23 درصد تعدیل نیروهای ستادی داشتیم که موفق شدیم 3 کاروان از زائران صاحب سند تمتع یعنی 300 نفر را به حج مشرف کنیم.
رئیس سازمان حج و زیارت با بیان اینکه امیدواریم بتوانیم زمان ثبتنام حج تمتع را تثبیت کنیم، خاطرنشان کرد: امسال برای اولین بار در نظر گرفتیم 17 ربیعالاول هر سال که امسال 19 دیماه میشود زمان ثبتنام حج تمتع را قرار دهیم و ثبتنام عمره نیز از 15 محرم یعنی 21 آبان آغاز میشود و عملیات اعزام عمره گزاران ایرانی به سرزمین وحی از 10 آذرماه مصادف با 8 صفر آغاز خواهد شد.
وی ادامه داد: اعزام زمینی عتبات مجددا از 6 مهر از دو مرز چذابه و مهران از سر گرفته شد و همچنین هفتهای 30 پرواز به عتبات از 12 فرودگاه کشور داریم و روزانه 30 کاروان زمینی به عتبات مشرف میشوند و همچنین پیش ثبت نام بعدی عتبات از دهم آبان آغاز می شودو دور جدید اعزام های عتبات از 10 آذرماه همزمان با اعزام عمره گزاران به سرزمین وحی آغاز می شود و اسامی منتخبان قرعه کشی این دوره از پیش ثبت نام ها 22 آبان در سامانه عتبات سازمان قابل مشاهده خواهد بود.
اوحدی در پاسخ به سوالی در خصوص قانون عربستان که اعلام کرده است زائرانی که یک بار به حج رفتهاند نمیتوانند تا 5 سال دوباره به حج اعزام شوند، گفت: دولت عربستان در حج امسال نرمافزاری را تهیه و پیاده کرد که براساس آن همه جزئیات سفر زائران ثبت و کنترل میشود. این موضوع را اعلام کردند و برای حجاج داخل عربستان نیز از همین امسال این قانون اعمال شده است.
رئیس سازمان حج و زیارت یادآور شد: در داخل کشور نیز در این زمینه اقدامی انجام دادهایم و زائرانی که به حج مشرف شده اند، می توانند فیش حج خود را با سه فیش اولویت دار عمره تعویض کنند تا بدین طریق از تعداد زائران در صف اعزام تمتع کاسته شود.
وی همچنین در خصوص طرح توسعه مسجدالحرام نیز گفت: بر اساس برنامه عربستان از اول محرم فاز 3 طرح توسعه آغاز و تا پایان حج سال 94 تمام شود.
اوحدی در پاسخ به سوالی در خصوص شایعاتی مبنی بر گور دستهجمعی زائران ایرانی اربعین در عراق نیز گفت: طی 3 سال گذشته هیچ موردی از زائر گم شده ایرانی در عراق نداشتیم قطعا اگر موردی بود حتما خانوادههای آنها مراجعه میکردند. این مسیر اصلا مسیر زائران ما نبوده است و ما منتظریم شورای عالی امنیت ملی و مراجع ذیصلاح در این زمینه اظهارنظر کنند.
رئیس سازمان حج و زیارت در خصوص قطار شهری و مترو در مکه نیز گفت: امسال بخشی ازآن در مکه راه افتاد که زائران ما از آن استفاده نکردند و زائران کشورهای دیگر نیز به دلیل تراکم بالا از خدمترسانی آن ناراضی بودند.
وی درباره خصوص اعزام های عمره نیز گفت: پیشبینی افزایش قیمت نیز داریم اما مقدار آن را هنوز نمیدانیم. دلیل آن هم مشکل مسکن در مدینه است. امسال موفق شدیم قراردادی در خصوص اسکان زائران با 3 شرکت سعودی منعقد کنیم تا ظرفیت 2500 اتاق برای 5500 زائر عمره و حدود 10 هزار زائر حج در مدینه منوره فراهم شود.
اوحدی یادآور شد: سال گذشته 830 هزار نفر به عمره اعزام شدند و ما توانایی اعزام یک میلیون زائر را هم داریم اما به نظر میرسد با وجود امکانات در مدینه منوره این کار شدنی نباشد.
رئیس سازمان حج و زیارت در خصوص سهمیههای حج نیز گفت: حتی یک مورد هم سهمیه به جایی داده نشد البته آنها هم درخواست نکردند فقط دو کاروان جانبازان، یک کاروان خانواده معظم شهدا و یک کاروان ایثارگران نخبه را در حج داشتیم.
وی در خصوص شیوع ویروس ابولا و کرونا در عربستان نیز گفت: هیچ موردی از ابولا نداشتیم کرونا هم یک بیماری فصلی در بهار بود. البته هنگام ورود زائران به ایران کارشناسان وزارت بهداشت بر اساس وظیفه خود زائران را چکاپ می کنند.